Lozan Mubadilleri » Mübadelenin 98. Yıl Dönümü Söyleşileri

 

 

 

“Mübadele Söyleşilerinde”  bu haftanın konuğu Yazar ve Belgesel Sineması Nurdan ARCA. Nurdan Arca ile genel olarak  tarihimizdeki büyük düşüncelerin ve olayların sebebi olan Şeyh Bedreddin ve hususi olarak  “Simavnalı Bedreddin” adlı belgeseli ve “Şeyh Bedreddin Uzun İnce Bir Yol” adlı kitabı hakkında konuşacağız.

 

Söyleşi Zamanı: 29 Mayıs  2021, Cumartesi saat 21.00

Söyleşi Mekanı: ZOOM üstünden

Söyleşi Mevzusu:Simavnalı Bedreddin”

 

ZOOM üstünden düzenlediğimiz  toplantımıza aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/82334924047?pwd=TnJGV1RCZ1NIVHBqc21VUS9rWlRVQT09

Meeting ID: 823 3492 4047
Passcode: 120211

ÖZGEÇMİŞ VE FİLMOGRAFİ

 

Boğaziçi Üniversitesi (eski adıyla Robert Kolej Yüksek Okulu) Iktisat Kısmı’nü tamamlamış oldu. Robert Kolej’de1968′de Türkiye’deki ilk kısa film festivali olan Hisar Kısa Film Festivali’nin yöneticilerindendi.

İlk belgeseli 1969′da zamanı Galata Köprüsünün sabaha karşı açılışını özetleyen “Bir ben vardır bende benden içeri”dir. 1971′de Londra’da Brunel Universitesinde bölgesel kalkınma mevzusunda doktora halletmeye başladı.  Yurda döndükten sonrasında yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi’nde tamamladı..  Edebiyat kitaplarını Türkçeye çevirdi. 1984′den itibaren Milliyet sanat Dergisi’nde yazdı. 1992′de Ajans 21 belgesel yapımevini kurdu. Yapımevinde tarihten arkeolojiye denizaltından uzaya, tiyatro, müzik insanlarımızı özetleyen biyografiler ve monografilere kadar çeşitli mevzularda belgeselleri yapımcı ve yönetmen olarak gerçekleştirmiş oldu.

En oldukça emek verdiği ve seneler sonrasında kitabını yazdığı “Simavnalı Bedreddin” Belgeseli’ni 2006’da tamamlamış oldu. Belgesel için 4 ülkede araştırma ve çekimler 5 dilde söyleşilerle  yapımı 3 yıl devam eden

 

Kitapları:

 

  • “Şeyh Bedreddin, Uzun İnce Bir Yol” yönetmenin bakış açısından Simavnalı Bedreddin belgeselinin yapımının  serüvenini anlatır. 2016’da Kırmızı Kedi’den gösterilen ilk kitabıdır

 

  • “Muazzez İlmiye Çığ, Cumhuriyet Mucizesi” gene  belgeselinden yola çıkarak yazdığı ikinci kitabıdır. 2020yılında gösterildi.

 

  • “Şeyh Bedreddin, Uzun İnce Bir Yol” kitabının güncellenmiş yeni ve üçüncü baskısı Sia Yayınlarından 2021 yazında çıkacak.

 

Filmografisi :

 

2018      Muazzez Mucizesi 104 yaşlarında: Muazzez İlmiye Çığ

2015      Türkan Saylan Konu alıyor: Türkan Saylan

2011      Evliya Çelebi; “Istanbul’un Tılsımları”

2011      Canlar: Alevi’ler

2006         Simavnalı Bedreddin

2006         Arada – İstanbulda Bir Öğle Vakti

2001         Gülen Ayva Ağlayan Nar

2000      Dostların Tiyatrosu: Dostlar Tiyatrosunun 30 senelik serüveni

1999          Yitik Dönemin İzinde: Sualtı Arkeolojisi/ batık gemiler

1998      Süre Kapsülleri

1996         Uzay Kristalleri; Türk bilim adamının Uzaydaki deneyi

1995      Ezgili Yürek: Ruhi Su

1993         Dördüncü Boyut

1986          Özlem Resimleri: Orhan Taylan

1969      Bir ben vardır bende, benden içeri: Galata Köprüsü

 

 

Söyleşiyi seyretmek için :https://www.feysbuk.com/watch/live/?v=3023614184594239&ref=watch_permalink